فلوکنترلها به منظور تنظیم جریان ( دبی ) و در نتیجه سرعت سیلندرها و هیدروموتورها مورد استفاده قرار میگیرند. شیر آب نمونهای از شیرهای فلوکنترل میباشد. هرچقدر شیر آب را بیشتر باز کنیم حجم آب خروجی در واحد زمان بیشتر و با بستن شیر کمتر میشود و در صورتی که کامل بسته شود به صفر میرسد. شیرهای فلوکنترل هیدرولیک هم عملکرد مشابه شیر آب دارند.
شیر ربع گرد ( قطع و وصل )


مطابق شکل بالا یک شیر ربع گرد از قطعهای کروی شکل تو خالی که توسط اهرمی میچرخد و بدنه تشکیل شده است. با چرخش اهرم و هم راستا شدن سوراخ داخل کره با بدنه مسیر کاملا باز و در صورت عمود بودن این دو مسیر کاملا بسته میشود. نماد و تصویر مربوط به شیر ربع گرد را در ادامه میبینیم.
نمونهی دیگری از شیرهای ربع گرد، که ربع گرد سه راهه نام دارد برای اتصال یک ورودی به دو خروجی ( البته به طور غیر همزمان) مورد استفاده قرار میگیرد.

فلو کنترل
در عملگرهای خطی نیرو و سرعت و در عملگرهای دورانی گشتاور و سرعت دوران ( دور بر در دقیقه )، دو فاکتور مهمی هستند که باید کنترل شوند. نیرو و گشتاور با تنظیم فشار کنترل میشوند. طبق رابطهی V=Q/A سرعت تابعی از سطح مقطع و نرخ جریان میباشد. از آنجا که سطح مقطع در عملگرها یک بار انتخاب و ساخته میشود و قابل تغییر نیست بنابراین سرعت عملگر تابعی از نرخ جریان خواهد بود. سرعت عملگرها اعم از خطی و دورانی توسط شیرهای کنترل جریان، کنترل میشوند. در واقع شیرهای کنترل جریان به منظور کاهش سرعت سیلندرها و هیدروموتورها مورد استفاده قرار میگیرند.

گلویی و اریفیس مقاومتی در برابر عبور جریان هستند. تفاوت این دو در شکل هندسی مقاومت میباشد. در مواردی که بخواهیم کنترل سرعت مستقل از تغییرات دما باشد از شیرهای نوع اریفیس استفاده مینماییم.



در هر دو نوع شیرهای کنترل کنندهی جریان، جریان عبوری از شیر وابسته به اختلاف فشار دو سر شیر ( افت فشار داخل شیر) میباشد. شیرهای تنظیم جریان مستقل از اختلاف فشار دو سر شیر میزان دبی عبوری از شیر را ثابت نگه می دارند. در بسیاری از موارد ثابت بودن جریان مد نظر نیست. مثلا تغییر سرعت عملگر در اثر تغییر بار روی آن مهم نباشد حتی مطلوب باشد. در اینگونه موارد میتوان از شیرهای کنترل جریان استفاده کرد. شیرهای کنترل جریان مستقل از فشار هزینهی بالاتری دارند و به آنها شیرهای کنترل جریان با جبران کنندهی فشار گفته میشود.
شیر کنترل جریان یک جهته
این شیر ترکیب دو شیر کنترل جریان ( گلویی یا اریفیس ) و یک شیر یک طرفه میباشد. جریان در مسیری که شیر یک طرفه بسته است قابل کنترل بوده و در مسیر مخالف از شیر یک طرفه عبور کرده وقابل تنظیم نمیباشد.


تقسیم کننده ی جریان (Flow Devider)
تقسیم کنندهی جریان به منظور تقسیم جریان به دو قسمت مساوی مورد استفاده قرار میگیرد. به عبارت دیگر روغنی که از شیر کنترل جهت به سمت عملگر میرود با عبور از تقسیم کنندهی جریان به دوقسمت مساوی تقسیم میشود. از این شیر در مواردی نظیر هماهنگ کردن حرکت دو سیلندر و هیدروموتورهای موازی استفاده میشود.
نمای برش خوردهی یک تقسیم کنندهی جریان از نوع هیدروموتوری در شکل زیر نمایش داده شده است. با توجه با اینکه چرخدندههای 1 و 2 از طریق یک شفت به هم متصل هستند. وقتی جریان با عبور خود چرخدندهی 2 را به حرکت در میآورد، چرخدندهی 1 نیز همزمان به حرکت در میآید و با توجه به اندازهی برابر دو هیدروموتور حجم جریان مساوی از دو طرف خارج میشود.
